Wat is bio?

Bio is in. Iedereen heeft er de mond van vol. Maar wat is bio nu precies? Om te beginnen is het een term die wettelijk beschermd is. Het is niet omdat je voeding produceert op een natuurlijke manier dat je zomaar aanspraak mag maken op het label ‘biologisch’. Biovoeding is onderworpen aan strenge wettelijke bepalingen die door de producenten strikt opgevolgd moeten worden. Bioproducten zijn onderworpen aan verplichte controles. Die controles gelden trouwens voor alle schakels in de keten: van boer over verwerker tot verdeler en verkoper.

De spelregels

Er zijn een aantal spelregels voor bioproducenten. Om te beginnen mogen ze geen gebruik maken van kunstmest. Biogewassen zijn aangewezen op het natuurlijke bodemecosysteem en dus is die bodem van cruciaal belang. Daarom zijn ook chemische en synthetische pesticiden volledig uit den boze. In de veeteelt geldt dan weer dat onder meer het gebruik van antibiotica verboden is.

Om de biologische activiteit in de bodem te optimaliseren, moeten bioproducenten aan vruchtwisseling doen. Dat wil zeggen dat ze verschillende gewassen elkaar laten afwisselen op hetzelfde stuk landbouwgrond.

Biogarantie

Bioproducten herken je aan het Europese biolabel. Naast dit Europese label bestaan er ook privé-labels, zoals Biogarantie®, die vaak nog strenger zijn omdat ze een voortrekkersrol willen spelen. Alle biologische producten die door Hygiena verkocht en verdeeld worden voldoen aan een specifiek biolabel afhankelijk van de oorsprong.